مدیریت بیماری فایتوپلاسمایی جاروی جادوگر(لیموترش)برای اولین بار در جهان

بیماری فایتوپلاسمایی جاروی جادوگر (جاروک) ليموترش اولين بار در سال 1365 در عمان مشاهده و طي 10 سال باغات لـيموترش اين كشور نابود شدند. در سال 1376 در سيستان و بلوچستان علائم جاروك ليموترش پديدار و به تدريج به مناطق ميناب، رودان، بندرعباس و حاجی‌آباد كشانده شد. با توجه به نبود اطلاعات در مورد مدیریت این بیماری در جهان نگراني‌های جدی در نابودی تدريجی باغات لیموترش و مرکبات و ایجاد مشکلات معیشتی و امنیتی در استان‌های مرزی ایجاد شد. با توجه به اهميت اين معضل تدوین و اجرای "برنامه جامع مديريت بيماري جاروك ليموترش" در سال 1385 آغاز شد. از مهمترين ويژگي‌های اين برنامه نگرش جامع به صورت مساله، توجه همزمان به زواياي مختلف موضوع، اعم از پژوهش، اجراء، ترويج و بهره‌گيری از توانمندی‌ها و استعدادهای داخل و خارج كشور نام برد. برنامه در قالب 8 طرح و 55 پروژه تحقیقاتی-اجرایی در هیئت دولت وقت تصویب و عملیاتی شد. در این برنامه با استفاده از نتایج تحقیقات پروژه‌های هدفمند، متمرکز، و پیامد محور، دستور‌العمل فنی حاصل شد که با اجرای آن برای اولین بار در جهان بیماری فایتوپلاسمایی جاروی جادوگر در لیموترش مهار و مدیریت شد و اجرای این برنامه در دستور کار سایر کشورهای جهان مانند لبنان و ایتالیا قرار گرفت. همچنین در این برنامه با تأمین نیروی متخصص از طریق تربیت بیش از 20 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری، انتشار ده ها مقاله بین المللی با ضرایب تاثیر بالا در مجلاتی مانند Nature و Autophagy و کسب جایزه خوارزمی و دریافت لوح تشکر و قدردانی از وزیر جهادکشاورزی وقت موفق شد در یک دوره 4 ساله ضمن بخشودگی بخشی از اصل و سود تسهيلات كشاورزان خسارت ديده، امحاء، اصلاح و جايگزينی باغات آلوده در سطح 7000 هكتار، یک معضل و چالش مهم امنیتی و ملی بر طرف شود و بعنوان جامع ترین برنامه مدیریت بیماری جاروی جادوگر در جهان معرفی گردد.

برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا با ایمیل روابط عمومیpr@abrii.ac.ir تماس بگیرید