به همت محققان پژوهشگاه: نهال‌های کشت بافتی سماق بومی آذربایجان در سال ۱۴۰۴ به باردهی اقتصادی رسیدند

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، این نهال‌ها در قالب پروژه سفارشی "ریزازدیادی سماق بومی آذربایجان" تولید و با هماهنگی امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی و جهاد کشاورزی هوراند در منطقه آقبراز هوراند کشت شده بودند. این پروژه سفارشی در سال ۱۳۹۹ بین پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشگاه (مستقر در تبریز) و سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی تصویب شده بود. محققان این پروژه رضا محمدی و صالح امیری در یک پروژه دو ساله ضمن تدوین پروتکل ریزازدیادی سماق قرمز آقبراز هوراند برای اولین بار در کشور، نهال‌های کشت بافتی را تولید و به جهاد کشاورزی هوراند تحویل دادند. این نهال‌ها در بهار سال ۱۳۹۹ با هماهنگی سکینه پهنایی، کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی هوراند و مشارکت صالح امیری در مزرعه خلیلی در روستای آقبراز کشت شدند. نهال‌های کشت شده در سال ۱۴۰۳ شروع به باردهی کردند و در سال جاری به باردهی اقتصادی رسیدند. سماق یکی از محصولات مهم کشاورزی شهرستان هوراند است که در شرایط دیم و اراضی شیبدار کشت می‌شود و در بهبود معیشت کشاورزان منطقه و حفظ پوشش گیاهی اهمیت زیادی دارد. سماق به طور طبیعی از طریق پاجوش تکثیر می شود ولی تعداد پاجوشها محدود است. در سالهای اخیر تقاضا برای نهال سماق افزایش یافته و بنابراین برای پاسخ به این تقاضا استفاده از روش ریزازدیادی توصیه شده است. موفقیت این پروژه در تکثیر سماق از طریق کشت بافت، نقش مهمی در توسعه کشت این گیاه با ارزش در منطقه و سایر مناطق مستعد خواهد داشت.